historiek
Op 30 december 1987 schreven Bob en Tinne De Pooter-Kersschot een brief naar een twaalftal mensen uit Wilrijk die enkele dagen daarvoor hadden meegezongen in een gelegenheidskoor op een avond met Dorothée Sölle, de feministische, protestantse theologe, die toen voor enkele dagen in Vlaanderen was. Vanuit het enthousiasme van die ervaring werd voorgesteld om de tweede maandag van januari bij hen thuis te komen zingen. Er werd gevraagd om nog andere belangstellenden uit te nodigen en wie een instrument bespeelt, mocht dat ook meebrengen.
Dat was de start.


Die elfde januari zijn er zo’n 25-tal mensen, een aantal dat snel aangroeit zodat er reeds bij de derde repetitie moet worden uitgeweken naar een andere locatie. En al heel snel laten we andere mensen meegenieten van ons vocalisme:
- in februari zingen we op de startdag van Broederlijk Delen in Wilrijk
- in augustus treden we op met een aantal koren op de Fiësta in Averbode
- in november houden we een straatoptreden ten voordele van de Somalië-actie.
Tot op vandaag blijven straatoptredens heel bijzondere optredens, die dicht bij de oorspronkelijke bedoeling van het koor staan. In december 1988 treedt het honderdste lid toe.

Op de februari-repetitie van 1989 wordt er, na een brede en langdurige bevraging van heel het koor, gekozen voor de naam 'SOLIDARITEITSKOOR FRAPPANT'. Bijna 30 jaar later zingen we nog steeds onder deze naam. Wie wil weten wat er zoal in tussentijd gebeurd is, kan hieronder verder lezen in 3 hoofdstukken.

  Overzicht optredens    Ons frappant verhaal    Erkenningen  
Optredens

1992 Op 14 februari 1992 vindt het eerste "groot" optreden plaats in CC De Kern Wilrijk. We staan met 90 mensen op het podium, er zitten er vijf maal zoveel in de zaal.



1995 Op 10 en 11 februari 1995 treden we op in Hof ter Loo in Borgerhout met het programma "Uit de kle(u)ren", telkens voor een zaal van 750 toehoorders.



In september 1995 houden we een optreden ten voordele van De Stobbe; we zingen er samen met wijlen Wannes Van de Velde.

 
 


1998 Op 13, 14 en 15 februari 1998 volgt ons derde groot optreden "Op het lijf geschreven": Drie maal een uitverkochte stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen en een live CD ter gelegenheid van 10 jaar Frappant.



Op 29 augustus 1998 is er een optreden op de internationale manifestatie: "Europa: Geld of leven" in Maastricht.

1999 Tussen de vele optredens door is er vanaf 1999 een heel apart optreden: met een kleine koordelegatie wordt de Pinksterviering in de gevangenis van de Begijnenstraat (Antwerpen) opgeluisterd. Dat wordt een jaarlijkse traditie.

2002 Op Vice Versa, het wereldfeest van Broederlijk Delen, zingt Frappant mee in een koor van 750 zangers; Bob dirigeert het geheel en de Frappant-muzikanten zijn het huisorkest (16 maart 2002, Gent).

In het najaar van 2002 zingen we met een kleinere groep de backing vocals op de CD "Op den duur" van Willem Vermandere. Er wordt enkele keren samen met hem opgetreden in de AB in Brussel en de Handelsbeurs in Gent.

2003 Met bijna 200 staan we drie keer in een (alweer) uitverkochte Bourlaschouwburg ter gelegenheid van ons 15-jarig jubileum met het programma "Yo te nombro – Ik noem je...". Datum van het gebeuren: 24 en 25 januari 2003. Met dit en vorige grote optredens steunen we telkens een aantal projecten in eigen land en in het Zuiden.

 
 


2004 Op 15 mei 2004 verzorgen we een optreden op het festival "Ten Vrede" in Diksmuide.

2005 In 2005 schrijft Bob het campagnelied “Congo moet groeien” voor de vastencampagne van Broederlijk Delen. Nog in 2005 krijgt Frappant haar eigen lijflied: "Is dit ons lied".

Begin juli 2005 vraagt Willem Vermandere ons opnieuw om enkele liederen van zijn nieuwe cd "Van soorten" mee te zingen.

2006 Ook voor de vastencampagne van Broederlijk Delen 2006 schrijft Bob het campagnelied: "Vlaggen van leven en hoop". Op 18 maart 2006 zingen we opnieuw mee in een massakoor op Vice Versa, het wereldfeest van Broederlijk Delen, deze keer in Mechelen.

In oktober werken we samen met 't Vlot, een organisatie die werkt met daklozen in Antwerpen. We repeteren enkele avonden samen met mensen van 't Vlot : een boeiende en confronterende ervaring. Het blijkt ook niet makkelijk om de mensen op de repetities te krijgen. Op de dag tegen extreme armoede treden we op in Permeke: we slagen in ons opzet, want we staan met een 'gemengde' groep op het podium.

2007 Februari 2007 is bijzonder: we treden twee avonden op in CC De Kern Wilrijk samen met Willem Vermandere. Voor dit dubbelconcert stellen we een a-capellaprogramma samen: "Puur op stem".

 

Bob schrijft opnieuw het campagnelied voor Broederlijk Delen: "Olele".

2008 De twintigste verjaardag van Frappant wordt gevierd met een nieuw groot optreden. Op 17 en 18 mei 2008 brengen we in de ROMA in Borgerhout ons programma "Tot elke dag weer dromen schrijft". Meer dan 2000 mensen genieten van de muziek, maar ook van de aankleding en de regie. Een deel van de opbrengst wordt bestemd om 't Vlot te ondersteunen.

 
 

Op 6 en 7 november 2008 treden we in CC De Kern op met niemand minder dan Raymond van het Groenewoud. We schrijven zelf koorpartituren voor de backings.

 

Bob schrijft opnieuw het campagnelied voor Broederlijk Delen: "Ayiti".

2009 Alweer schrijft Bob het campagnelied voor Broederlijk Delen, met de beeldrijke titel "Geworteld als de tamarindeboom".

2010 December 2009 en januari 2010 staan in het teken van straatoptredens voor het goede doel: eerst voor 't Vlot en daarna voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

 

Voor de vastenperiode schrijft Bob het campagnelied "Een goed leven" voor Broederlijk Delen.

In september 2010 brengt het Sint Ceciliakoor uit Nieuwerkerke (Sint Truiden) een aperitiefconcert voor ons.

We blijven in het najaar 2010 in de benefietsfeer: in oktober staan we in de prachtige zaal van AMUZ ten voordele van Studio Globo.

2011 Voor de zevende keer op rij schrijft Bob het campagnelied voor Broederlijk Delen, dat de titel "Haguruka sta op" meekrijgt.

In mei 2011 brengen we een tegenbezoek aan het Sint Ceciliakoor in Sint Truiden.

Eind augustus brengen we op de Cultuurmarkt voor Vlaanderen in Antwerpen een mini-concertje als smaakmaker voor ons programma "Ergens in de stad".

2012 In het weekend van 4 februari 2012 gaat "Ergens in de stad" in première in CC De Kern. Het wordt een succes. We brengen het programma in de volgende maanden in CC Luchtbal, CC Berchem, CC Deurne en CC Merksem. De zalen zijn 6 keer weken op voorhand uitverkocht! Nathalie Meskens brengt de teksten. De regie is in handen van Peter Visser.

 
 
(Foto's: Peter Jochems)


2013 Op 23 maart 2013 is het feest: Frappant bestaat 25 jaar. Dit wordt gevierd met onder andere een flashmob in de Stadsfeestzaal aan de Meir. In september organiseren we een straatoptreden op de Meir in Antwerpen ten voordele van de projecten die het koor steunt.



2014 Op 15 en 16 november 2014 gaat de voorstelling "De historie van Den Eene en Denandere" in première in CC De Kern Wilrijk. Hiervoor gaat Frappant in zee met de poppen van Theater Froefroe, mezzosopraan Kim Meyns, en vertellers Jan Van Gool en Freddy Poeck, in een regie van Patrick Maillard. Samen brengen we het verhaal van twee broers die een verscheurende keuze moeten maken.



2015 In 2015 doen we met "De historie..." nog vijf culturele centra aan: Merksem, Beveren, Berchem, Aartselaar, en Mortsel. Alle 7 voorstellingen zijn lang op voorhand uitverkocht.

2016 In 2016 houden we een aantal straatoptredens in Antwerpen, zoals op 21 mei 2016 samen met Frappilie ten voordele van de Overzet.

Op 17 september 2016 luisteren we de inhuldiging van de Hinkeltuin in Berchem op, een groene speelplaats voor de school het Hinkelpad en de buurt.

Op 15 oktober 2016 treden we op voor het OCMW van Lint en de medestandersgroep van de gezinnen in armoede. We brengen een vertelversie van “De historie van Den Eene en Denandere”.

2017 Op 25 maart 2017 zingen we voor Symbiose vzw, een Belgisch-Afrikaanse organisatie die in West-Afrika jongeren sensibiliseert dat Europa geen Eldorado is, en dat illegale migratie gevaarlijk en probleemvol kan zijn.

Op 17 oktober 2017 zingen we samen met Resoluut uit Beveren in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever voor een benefiet ten voordele van de Vierdewereldbeweging.

Op 5 november 2017 trekken we met twee bussen richting de Westhoek om in Langemark de Vredeswake rond het thema mensenrechten op te luisteren. Vooraf zingen we ook op de Duitse militaire begraafplaats in Langemark-Poelkapelle.



2018 Het eerste half jaar bereiden we ons voor op ons programma “Het circus van het leven, de liefde en nog zo van die dingen”, dat op 10 en 11 november 2018 in première gaat in CC De Kern Wilrijk. We brengen een schaamteloos optimistische en feestelijke voorstelling die goesting geeft om te blijven geloven in morgen, in een regie van Patrick Maillard.



2019 In 2019 voeren we "Het circus..." nog in vijf culturele centra op: Aartselaar, Beveren, Lier, Berchem en wederom Wilrijk. Alle 8 voorstellingen zijn lang op voorhand uitverkocht. We worden zelfs uitgenodigd nog een extra voorstelling te geven in CC Binder te Puurs in het najaar.

 
 
 



Op 12 mei stapt Frappant mee op in de manifestatie van burgerbeweging Hart boven Hard in Brussel, die aandacht wil vragen voor het Artikel 23 van onze Grondwet: Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden. We eisen dat de volgende regeringen werk van maken van een gezond klimaat, goede jobs, gelijke rechten, betaalbare zorg, en een menselijk migratiebeleid. Alles is immers met elkaar verbonden: geen klimaatbeleid zonder sociale rechtvaardigheid, geen strijd tegen ongelijkheid zonder oog voor de planeet.

Op 14 december treden we op in IKEA in het kader van de Warmste week. We halen 505 euro op ten voordele van Kaïnkamp.

2020 Op 18 januari brengen we nog een ingekorte versie van “Het circus …” in Lint ten voordele van Welzijnschakel Kiemen.

Op 9 maart houden we zoals gewoonlijk repetitie, maar het is jammer genoeg de laatste voor een lange tijd. Corona legt de repetities voor een goed anderhalf jaar lam, maar we blijven contact houden (zie ‘Ons frappant verhaal’ hieronder).

2021 De pandemie houdt aan (zie ‘Ons frappant verhaal’ hieronder).

2022 Op 14 maart 2022 houden we weer een repetitie in onze kapel. De oorlog in Oekraine is net begonnen en de oproep van Pax Christi Vlaanderen (ooit waren we ambassadeur voor de vrede!) valt niet in dovemansoren. De repetitie start met een stiltecirkel voor Oekraine aan het vredesmonument op het Edenplein, waarna we “I am not at war…” zingen.

Op 9 december treden we op in IKEA ten voordele van de Warmste week.

2023 Op 7 mei 2023 treden we op bij de feestelijke inhuldiging van het vernieuwde Michel Willemsplein op het Valaar in Wilrijk. We zingen ten voordele van het Consortium 12-12, dat een actie op poten heeft gezet om de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië te steunen.



Ons frappant verhaal

1992 Naar aanleiding van het eerste "groot" optreden wordt een werkgroep opgericht die dit optreden voorbereidt; hiermee is de kiem van de stuurgroep gelegd. Als ultieme voorbereiding voor het optreden wordt er ook een eerste zangdag gepland op 1 februari 1992 op De Brink in Herentals. De daarop volgende jaren zal er jaarlijks een zangdag gehouden worden.

1998 In september 1998 wordt het jongerenkoor "DE FRAPPERS" opgestart met een dertigtal jonge zangers en Frans Herweyers als geestdriftige koorleider.



2001 In de koorbrief van januari 2001 wordt aangekondigd dat Hugo Van Dyck co-dirigent wordt en Bart Heirbaut de taak van orkestleider op zich neemt. Verder verandert de locatie van de maandelijkse repetities: het koor blijft in Wilrijk, maar verhuist van Het Valaarhof naar de kapel van het Neerland.

2005 In 2005 geeft Frans aan dat hij wil ophouden met de Frappers, en omdat er geen opvolging wordt gevonden, komt er jammer genoeg een einde aan de jongerenwerking van Frappant.

2008 Naar aanleiding van het groot optreden "Tot elke dag weer dromen schrijft" wordt de werkgroep 'projecten' opgericht. Deze neemt de taak op zich om de opbrengsten van de optredens telkens voor twee jaren te bestemmen als steun voor een project of organisatie, aangebracht door de koorleden.

2011 In september 2011 verzamelen we allemaal voor een fotoshoot op Linkeroever met de skyline van Antwerpen op de achtergrond. Het levert mooie foto’s op voor onze promo van het optreden "Ergens in de stad".


(Foto Peter Jochems)


2012 In september 2012 start het familiekoor, een nieuwe loot aan de Frappantstam, dat later "FRAPPILIE" gedoopt wordt. Het idee: kinderen komen samen met ouders en grootouders naar het familiekoor en leren er samen liederen aan. Frappilie wordt gedirigeerd door Bart Heirbaut en mee gedragen door een eigen stuurgroep.

2013 Frappant bestaat 25 jaar! Het feestcomité bereidt, naast een flashmob in de Stadsfeestzaal aan de Meir, een groot feest voor waarop alle koorleden en hun gezin uitgenodigd zijn. 23 maart wordt een fantastische dag!

2014 Op 20-21 september 2014 gaan we met heel het koor én de andere mensen die mee betrokken zijn bij het programma van "De Historie..." een heel weekend op repetitie in Malle. Het is de eerste keer dat we zo'n weekend organiseren, en het wordt een succes. We bouwen er het podium op en zetten heel de voorstelling op poten.

2015 Bob kondigt aan dat hij het wat rustiger aan wil gaan doen. Een oplossing wordt gevonden in een dirigentencollectief. Vanaf mei 2015 dirigeren Bob De Pooter, Bart Heirbaut, Evelien Smits en Pieter Stoffelen afwisselend koor en orkest.

2016 Op 22 april 2016 houden we een visieavond waarbij journalist Marc Van de Looverbosch het debat modereert. We denken na over onze rol als solidariteitskoor. Wat houdt solidariteit in voor ons? Hoe kunnen we ons maatschappelijk engagement uitdragen? Naar aanleiding van de conclusies van deze avond nemen we onze visietekst onder handen, waarvan een vernieuwde versie eind 2016 op onze website verschijnt. We nemen ook deel aan maatschappijkritische evenementen, zoals de TTIP & CETA-manifestatie in Brussel op 20 september. Op 7 november doen we mee met de actie Within without walls, waarbij we de gevangenen van de Begijnenstraat in Antwerpen figuurlijk omarmen.

Op 20 februari 2016 dingen 19 ploegen naar de overwinning in de Frappante Quiz.

In 2016 ontkiemen ook de eerste ideeën voor ons nieuw programma. In het kader daarvan wordt de film Demain getoond voor koorleden en sympathisanten. Deze film uit 2015 over klimaatverandering, voeding, ecologische landbouw en biodiversiteit toont dat het anders kan, en laat hoop en positiviteit weerklinken.

2017 Nog in het kader van het nieuwe programma nodigen we op 29 maart 2017 Bleri Lleshi uit, die ons vol vuur over zijn nieuwste boek Liefde in tijden van angst komt vertellen. Vanaf september verdubbelen de koorrepetities ter voorbereiding van de nieuwe voorstellingenreeks.

Vanuit onze kritische blik op de wereld nemen we deel aan De Grote Parade in Brussel op 7 mei 2017, een organisatie van Hart boven Hard. We zingen enthousiast de 10.000 deelnemers toe.



Op 15 oktober verzamelen we allemaal voor een fotoshoot in het OLT in het Rivierenhof.

Op 18 november wedijveren 21 ploegen voor de overwinning in de Frappante Quiz.

2018 Op 3 februari 2018 vieren we feest: Frappant bestaat 30 jaar! Het feestcomité spaart tijd noch moeite om er een onvergetelijke avond van te maken, vol van gezelligheid, herinneringen, lekker eten en drinken, en – uiteraard – samen zingen.

Op 29-30 september 2018 komen we een heel weekend samen in Malle om het programma van “Het circus van het leven, de liefde en nog zo van die dingen” klaar te stomen. Koorleden, decorbouwers, vertellers en regisseur zetten hun beste beentje voor. We nodigen ook een reportagemaker uit, die opnames maakt voor een teaser.

2019 Onze concertreeks van “Het circus…” ronden we af in mei. Om dat te vieren is het er het Zwarte-Gat-feest in het Sac.

Vanaf dan zoeken we naar een nieuwe wind voor het koor. Frappant 2.0 wordt op de rails gezet. Er wordt een nieuwe structuur met 3 pijlers uitgedacht (Els Mathieu, zie figuur), en er volgt een talentenbeurs op 6 mei 2019.

Vanaf september is er geen ledenstop meer en er wordt werk gemaakt van een jongerenwerving. Er komt een flyer die verspreid wordt op de verenigingenmarkt in Wilrijk en omgeving.

Er rijpt een idee voor een voorstelling met Frappilie: DROOM GROOT KLEIN.

Na de zomer komt er ook een grote bevraging van alle leden betreffende hun engagement en de maatschappelijke rol die het koor vervult. Op de zangdag van september worden de resultaten hiervan voorgesteld.

2020 9 maart is een memorabele avond. Voor het laatst repeteren we nietsvermoedend, de lockdown overvalt de hele wereld. Toch houden we een vlam brandende; “We zullen doorgaan”, ons slotnummer van “Het circus…” weerklinkt op Radio 1 in de maand april, elke dag in een andere uitvoering.

Padlet, een ontmoetingsplatform, wordt gelanceerd om foto’s, verhalen, te delen in deze crisistijd. Een gesloten FB-groep, voor wie een account heeft, biedt ruimte om digitaal verbonden te blijven.

Ook blijven we maatschappelijk gelinkt: de twee projecten die we in 2020 steunen zijn het project van Magriet Wouters in Ecuador en Vluchtelingenwerk Rupelstreek.

Eind 2020 is er een kerstkaartenactie onder de koorleden.

Zingen en optreden is voor …later!

2021 Repeteren en samenkomen? Onmogelijk. We kijken er wel hard naar uit te mogen heropstarten.

Toch blijven we niet werkloos toekijken.

Via het platform Wonder.me is er een online koor-nieuwjaarsreceptie op 11 januari.

Op 29 januari volgt er een online koorquiz met 33 deelnemende ploegen.

Van februari tot juni vervangen open online praatcafe’s de repetities.

In april en mei worden de frappante wandelingen gelanceerd: er kan individueel en in kleine groepjes gewandeld worden, 3, 4, 5 of 8 km in Wilrijk, met weetjes en luisterfragmenten.

11 oktober 2021… We trekken naar CC de kern voor een herstart van de repetities.

De vreugde is echter van korte duur. Tussen november ‘21 en februari ‘22 valt alles weer stil.

Toch steunen we ook dit jaar opnieuw twee projecten: de bibliotheek van scholencluster Kpando-Aloyi in Ghana en fietshelmen voor de Markgrave.

2022 Op 14 maart 2022 houden we weer een repetitie in onze kapel. De oorlog in Oekraine is net begonnen en de oproep van Pax Christi Vlaanderen (ooit waren we ambassadeur voor de vrede!) valt niet in dovemansoren. De repetitie start met een stiltecirkel voor Oekraine aan het vredesmonument op het Edenplein, waarna we “I am not at war…” zingen.

We repeteren vanaf februari online in stemgroepen en gelukkig kunnen we terug maandelijks terugkeren naar de vertrouwde plek.

We steunen opnieuw twee projecten in 2022: Tumbador vzw, Guatemala en Peru (opleiding en revalidatie van personen met een handicap) en Joert vzw, dagbesteding voor zorgbehoevende jongeren.

Op de koordag van september geven we de aftrap van het nieuwe programma waaraan we gaan werken: ALLES MET ALLES … (is met mekaar verbonden). Dat thema krijgt vlees en bloed tijdens een schrijfronde met de koorleden.

2023 Op zaterdag 25 maart nemen 14 ploegen deel aan de Frappante quiz in het SAC op Linkeroever. Alweer een geslaagde editie!

Voor de koordag van 16 september verzamelen we dit jaar in het Elzenhof in Edegem. Onder het soms lang aanhoudende klokkengelui krijgen we drie nieuwe liederen aangeleerd, en wordt het concept van het nieuwe programma, ALLES MET ALLES, voorgesteld. Het ziet er veelbelovend uit!



Erkenningen

2010 In december 2010 wordt Frappant door Pax Christi voor een heel jaar benoemd als 'ambassadeur voor de vrede'.



 


2012 Op 17 november 2012 ontvangt Bob de publieksprijs van de Tweejaarlijkse Cultuurprijs van Wilrijk voor Frappant.


2022 Solidariteitskoor Frappant is genomineerd voor de Wilrijkse Geitetrofee, een erkenning waarmee het district ieder jaar een verdienstelijke inwoner of vereniging bekroont.